Cybersecurity; niet meer te vermijden

Op 25 mei 2018 gaat de wet voor Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Dit betekent niet alleen versterking en uitbreiding van privacyrechten maar ook dat organisaties aansprakelijk gesteld kunnen worden voor datalekken. Daarbij kunnen bedrijven verplicht worden om een Data Protection Impact Assesment (DPIA) uit te voeren om privacyrisico’s in kaart te brengen en worden bij overtreding hoge boetes opgelegd.

Ook voor MareVisie is dit een belangrijk onderwerp. Naast organiseren van cybersecurity workshops en security awareness trainingen houden wij altijd rekening met alle aspecten van cybersecurity bij verschillende IT projecten.

Vooral de expansie van miljoenen apparaten die verbonden zijn met de cloud, en de verfijning van de methodes van cybercriminelen vormen een steeds grotere bedreiging voor de data security van verschillende organisaties. Bescherming hoeft niet altijd hightech te zijn en alleen al met bewustwording van cybersecurity binnen een bedrijf is vaak al grote winst te behalen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 medewerkers nog steeds op phishingmails klikt. En kan een bedrijf met degelijke beveiliging alsnog ongewenst en onopgemerkt grote risico’s lopen.

Cybersecurity is niet alleen een technische oplossing, het moet ook onderdeel worden van de cultuur van iedere organisatie. Heeft u al een strategie om cybercrime het hoofd te bieden?