DYG bezoekt SCK-CEN

Reisverslag 25-27 oktober

Eind oktober werd er door onder andere MareVisie medewerker Joran de Jong een 2-daags bezoek georganiseerd van de Dutch Young Generation (jongerenafdeling van de Netherlands Nuclear Society) aan onze zuiderburen, de Belgian Nuclear Society. De eerste dag van het bezoek aan SCK-CEN begon met de ‘Technical workshop on BR2 past and future’. Tijdens een aantal praatjes werd het unieke karakter van deze reactor belicht, waar brandstofstaven en onderzoeksfaciliteiten in een beryllium matrix worden geplaatst. Later die dag kon de groep ook de reactor zelf bezichtigen, en werd er ingegaan op de plannen om over te stappen op laag-verrijkt uranium als grondstof voor de productie van radio-isotopen. Dit was erg interessant omdat dit een onderwerp is waar diverse MareVisie medewerkers ook in Nederland aan werken.

DYG bezoekt SCK-CEN

De volgende dag sloten we aan bij het ‘Yes-I-Do!’ event, waar het Belgian Nuclear higher Education Network studenten aanmoedigde een carrière in de nucleaire technologie na te streven. De DYG’gers konden de Belgen vertellen hoe het was om in nucleair te werken, en konden mee op de technische bezoeken aan de MYRRA onderzoekhal, en de HADES faciliteit. In dit lab 250 meter onder de grond worden de Belgische plannen voor eindberging in klei onderzocht.

Na weer bovengronds te zijn gekomen was het 2daagse bezoek helaas al weer voorbij. De groep vertrok weer naar het eigen land, met goede herinneringen aan deze mooie ervaring. SCK-CEN is een interessant instituut, waar excellent onderzoek wordt gedaan door middel van de vele experimentele opstellingen, en de gedrevenheid van de staf. Een leuk kijkje in de keuken bij onze zuiderburen, waar we zeker wat van hebben kunnen leren!