IPMA D opleiding

We spreken met Herman Schoehuijs over zijn deelnamen aan de IPMA D opleiding.

Studie: TU Bouwkunde (bouwmanagement en vastgoedbeheer (BMVB). Werkervaring: Herman heeft een brede ervaring in de bouwwereld, zowel in projectontwikkeling als in projectmanagement. Eind 2016 heeft hij de IPMA-D training gevolgd bij MareVisie met als doel, om de opgedane ervaring, tegen het theoretische competentie framework van IPMA aan te houden.

Volgens welke methodiek werk je,  wat is je werkwijze?

Elk bedrijf heeft zijn eigen standaard werkwijze. Deze is deels gebaseerd op bestaande methodieken en vertaald naar eigen beleid en werkwijze.

De methodiek wordt bepaald door de focus van een bedrijf. De een vindt het benoemen van risico’s belangrijk; de ander vindt de cash flow van belang. Hierdoor zijn ook de sturings mechanismen verschillend. Bedrijven hebben hun eigen standaarden, en tools. Maar er is ook altijd ruimte om iets aan te passen of toe te voegen.

Je hebt de IPMA-D opleiding gevolgd; wat was daarin nieuw voor jou. Waren er eye openers?

Er waren niet zozeer eyeopeners, maar eerder een aantal hele kerkenbare punten.
Als voorbeeld: de uitgangspunten wanneer een project als project gedefinieerd kan worden. Hiermee hangt samen het stellen van doelen en de zaken die je inricht voordat je een project kunt starten. Die moet je goed afstemmen met de opdrachtgever en daarna vastleggen als houvast.

Andere belangrijke punten waren:

  • Verantwoordelijkheid nemen om je eigen rol goed op te pakken (en soms af te dwingen)
  • Daarnaast heb je regelmatig te maken met opdrachtgevers die je de vrije hand geven. Maar als projectverantwoordelijke moet je ervoor zorgen dat de opdrachtgever de goede dingen bewaakt. Het is van belang om in je rol als projectmanager  duidelijk te maken en vooral ook hoe het er  planningstechnisch voor staat (waar sta je, is er sprake van uitloop?) en dit vast te leggen. Anders is niet duidelijk wanneer het project af is.
  • Je werkt van grof naar fijn, dat werkt op zich goed. Dit sluit aan bij de wijze waarop in de projectontwikkeling en uitvoering wordt gewerkt.

Het stellen van kaders, op een menselijke manier, past bij Herman als persoon. Bij eerdere projecten werden de fases zorgvuldig doorlopen (bv voorbereiding – ontwerpproces) en werd elke fase afgesloten met een beslismoment. Het afsluiten van een vorige fase is van groot belang. Daarmee voorkom je continue bijstelling, of bijstelling op een moment dat het project al in een vergevorderd stadium is.

Wat is volgens jou de sterke kant van IPMA?

Er zijn veel elementen uit diverse industrieën samengevoegd, denk daarbij aan automotive, olie- & gasp industrie en ICT-projecten. Met verschillende technieken kun je je doel bereiken. Je kunt daarom die instrumenten inzetten die voor jou en het betreffende project het beste is.

Wat neem je van het gedachtegoed IPMA mee voor jezelf?

Het onderwerp teamsamenstellingen neem ik zeker mee. Een team werkt goed als er verschillende rollen in vertegenwoordigd zijn. Doordat dit tijdens de training aan de orde kwam kon ik terughalen waardoor een bepaald project een aantal jaren geleden stroef verliep: er waren te weinig verschillende rollen in het team vertegenwoordigd.

IPMA D opleiding

Afsluitend geeft Herman aan dat de training zeer waardevol was, mede omdat de deelnemers aan de training een verschillende achtergrond hadden. “Door deze diversiteit en de inbreng van de ervaren trainer van Oppidum kreeg je ook inzicht uit andere werkvelden”