IPMA-certificaat

IPMA of PRINCE2, competenties of een methodiek?

Het regelmatig trainen van projectmanagement skills is voor MareVisie belangrijk en staat hoog op de agenda. In de dagelijkse praktijk slijten andere elementen in de manier van werken. Juist daarom is het belangrijk om de kennis uit de praktijk met regelmaat te toetsen aan de theorie. In september start MareVisie weer met een met een IPMA-C/D opleiding voor zowel eigen medewerkers als professionals uit het netwerk. Het IPMA-certificaat is een internationaal erkende standaard op het gebied van Projectmanagement competenties. IPMA-certifcering is naast PRINCE2 voor elke project management specialist een must en tevens een onderscheidend vermogen voor projectmanagement bureau.

De kunst van het weglaten

PRINCE2 is een methodiek met een eigen taal en dus een mooi handvat voor projecten en organisaties die projecten doen. Alle projectmanagement specialisten onderscheiden zich met tenminste een certificering van de PRINCE2 practitioner. Dit is echter niet voldoende. De methodiek roept nog regelmatig het beeld op van (te)veel werk en de papieren tijger. Maar ook voor deze methodiek is de kunst van het weglaten van groot belang. Informatie of structuur moet een doel hebben.

Competenties belangrijker dan kennis?!

Voor professioneel projectmanagement heb je naast een aanpak of methodiek ook competenties nodig. De IPMA-opleiding met in totaal 4 niveaus van A tot D richt zich op deze competenties. MareVisie ziet het als een noodzakelijk instrument en adviseert ook haar klanten hierover om dit als middel in te zetten om projectmanagement op een hoger niveau te brengen.

Internationaal referentiekader en toetsing aan de praktijk.

De examinering van IPMA is net als van PRINCE2 internationaal gestandaardiseerd en wordt inmiddels al in 59 landen op dezelfde manier gegeven. Voor het eerste niveau IPMA-D is het halen van het examen voldoende. Voor de volgende 3 niveaus is er naast het examen ook nog een assessment, op basis van eigen praktijk cases, noodzakelijk.

Projectmanagement blijven trainen.

Net als in elk vakgebied is het nodig om je projectmanagement skills volgens internationale standaards te blijven trainen. Dat is van belang als je jezelf als organisatie wil blijven onderscheiden in jouw branche. Daarom organiseert MareVisie zowel voor haar eigen mensen als voor partners uit het netwerk in september en oktober weer een IPMA C en D training. De trainer is van Oppidum, het trainingsbureau waarmee MareVisie al jaren samenwerkt.

Projectmanagement is interactie

De deelnemers uit diverse branches gaan met elkaar aan de slag. Interactie tijdens de opleiding is daarbij van groot belang. Dit ondersteunt zowel het leren als de kracht van de inzet van de juiste competenties.
De training wordt eind oktober afgesloten met het internationaal examen. Een extra toets of je de materie begrijpt en eigen gemaakt hebt.
Na afronden van de training delen we ervaring van deelnemers en mocht dit de aanleiding zijn om ook zo’n training willen volgen dan kun je snel contact opnemen met Ralph van Houdt. Er zijn in deze training nog enkele plaatsen beschikbaar.