Leiderschap training

Is leiderschap en leiding geven te trainen?

MareVisie projectmanagement verzorgt training leiderschap en leiding geven voor Studenten Rugbyclub Thor in Delft.

We gaan met een groep van 20 mannen en vrouwen van de TU Delft aan de slag met leiderschap competenties. Samen met een ervaren leiderschap training deskundige van de Politie, en ooit mijn baksmeester bij de Praktische Opleiding Tot Officier der Mariniers hebben we een programma ontwikkeld om teams te trainen in het geven en het krijgen van leiding. Onze training is universeel en in veel werkgebieden toepasbaar, aldus Ralph van Houdt.

Met de tijdsdruk die er heden tendage voor studenten is om op tijd hun vakken of het jaar te halen is er steeds minder tijd om dingen uit te proberen. Als ze zich dan laten enthousiasmeren voor een functie binnen de rugbyclub, in het bestuur, als teamcaptain of de verantwoordelijkheid nemen voor de exploitatie van de kantine dan is dat meestal maar voor 1 jaar. Heel veel tijd om te leren is er daarom niet. Voor de club is die tijdelijkheid een flinke uitdaging. Het borgen van kennis en het overdragen van ervaring wordt steeds belangrijker. Daarin is de club met een professionaliseringsslag bezig. Reden temeer om uit de samenwerking met MareVisie meer rendement te halen.

De ervaring opgedaan bij het Korps Mariniers, de Landelijke politieorganisatie en diverse commerciële bedrijven wordt ingezet om de toekomstige Delftse Ingenieurs in 36 uur tijd praktische handvatten mee te geven op het gebied van leiding geven. Aspecten die tijdens de training aan de orde komen zijn: het definiëren van een duidelijk doel, het hanteren van een strategie of aanpak, het formeren van een team, het geven van de opdracht (briefing), de uitvoering en het evalueren van het resultaat.

Tijdens de training combineren we theorie met praktijkoefeningen. We stellen de deelnemers in staat om principes zoals “commanders intent” te doorleven en te fysiek te ervaren wat het effect is van duidelijkheid of het effect op een team als een leider niet duidelijk is.

Het is weer een nieuwe element in de samenwerking waar zowel de deelnemers als de betrokken van MareVisie veel van gaan leren. In een volgend bericht laten we enkele deelnemers aan het woord. Daaruit zal blijken hoe zij het ervaren hebben en welke ervaringen zij naar hun dagelijks leven meenemen.

Als u elementen hierin herkent en er in uw organisatie ook behoefte is om hierin meer inzicht te krijgen kunt u contact opnemen met Ralph van Houdt van MareVisie. Tel. 06-14429340 of mail naar r.vanhoudt@marevisie.nl