OXXIO en Eneco IT Services

CIO Oxxio en Eneco IT Services, Interview met Mark Edelbroek

‘’De uitdagingen kunnen mij niet groot genoeg zijn.’’

September 2014.

 In 2011 nam de Eneco Groep het energiebedrijf Oxxio over. Om de vruchten te kunnen plukken van de gezamenlijke bedrijfsvoering worden sindsdien veel integratieprojecten uitgevoerd. Gevolg van deze vergaande integratie is dat de Oxxio IT infrastructuur kleiner wordt en in zijn geheel onder wordt gebracht in het datacenter van Capgemini.

De Oxxio IT infrastructuur huist momenteel nog in een serverruimte binnen het kantoorpand van Oxxio in Hilversum. De activiteiten die zorgen voor de ontmanteling van deze serverruimte zijn geschaard onder het programma ‘’Shutdown Serverruimte Oxxio’’ (SSO).

Een uitdagend programma, maar in goede handen bij de ervaren IT manager Mark Edelbroek. Als manager Oxxio IT is Mark opdrachtgever van SSO. MareVisie verzorgt het programmamanagement.

In dit interview gaan we met Mark Edelbroek de diepte in over zijn eigen achtergrond en over de dynamiek van een programma zoals SSO.

IT Oxxio een andere wereld?

Je bent eind Q3 2013 in de functie van IT manager Oxxio gestapt. Was dit ‘meer van hetzelfde’ of kwam je terecht in een nieuwe wereld?

“Ik ervaar deze stap als deels meer van hetzelfde en deels als een andere wereld. Deze stap is ‘meer van hetzelfde’ omdat ik bij Eneco ook de regie had over de technische invulling van het datacenter, net zoals nu bij Oxxio. Daarnaast ondersteunde ik de bedrijfsonderdelen van Eneco met de (IT) oplossingen en innovaties op gebied van de technische infrastructuur. Er zijn vele voorbeelden te noemen, maar één van de grotere transities die ik heb geleid bij Eneco was de overstap van IT beheerder Atos naar Capgemini in 2008. Een zeer geslaagde klus die niet voor iedereen was weggelegd, dus daar ben ik best trots op.

Door deze stap kwam ik in een andere wereld, omdat er bij Oxxio weer andere uitdagingen lagen. Toen er een vacature kwam voor deze management functie heb ik de stap naar Oxxio gemaakt. Hierbij mocht ik blanco beginnen, werd ik in een nieuwe omgeving geplaatst en ging ik aan de slag met nieuwe groep collega’s.”

Gevulde agenda?

Was jouw agenda al gevuld toen je bij Oxxio binnen kwam, of heb je voornamelijk zelf de doelstellingen en de koers kunnen uitzetten?

“Er was behoefte aan een IT manager voor Oxxio omdat er veel projecten op stapel stonden die te maken hadden met de integratie van Oxxio met Eneco. Maar er was geen specifieke opdracht gekoppeld aan de functie, dus het was aan mij om het plan te maken. Zo stond er veel te gebeuren rondom het migreren van de systemen en de transitie van het personeel. Ik kreeg de vrije hand bij deze opdracht, wat ook goed past bij mijn manier van werken.”

Shutdown Programma

Eén van de programma’s waar MareVisie en jijzelf bij betrokken zijn is ‘’Shutdown Serverruimte Oxxio’’ (SSO). Kun je kort toelichten hoe dit programma tot stand is gekomen en wat het doel is?

“Oxxio heeft voor haar IT systemen momenteel nog een eigen serverruimte in Hilversum. De visie van Eneco is dat het Oxxio IT landschap volledig geïntegreerd wordt met Eneco. Daarnaast zorgt de vergaande integratie met de systemen van Eneco er al voor dat er steeds minder systemen In Hilversum draaien. Programma SSO is gestart met als doel om voor de volledige ontmanteling van deze serverruimte te zorgen.”

Een kolfje naar jouw hand?

“Het is geen toeval dat ik hier terecht ben gekomen. Ik ben een leidinggevende met een technische achtergrond en vind techniek nog onverminderd interessant. Daardoor moet ik er wel voor waken dat ik me niet te veel met de inhoud van de techniek ga bemoeien.

De uitdagingen die op je pad komen bij zo’n programma zijn voor mij de extra ingrediënten die het zo interessant maken om tot een goed eindresultaat te komen. Ik zeg altijd maar: De uitdagingen kunnen mij niet groot genoeg zijn. Daarin word ik hier dus op mijn wenken bediend. Vanwege de omvang van dit programma is een aantal projectleiders ingeschakeld. Michiel Hoogmoed van MareVisie is hierbij verantwoordelijk voor het programmamanagement.

Als programmamanager is het erg belangrijk dat je ook een gevoel krijgt voor de technische aspecten die spelen. En Michiel heeft dat met zijn technische achtergrond. Heb je dit gevoel voor techniek niet, dan maak je het jezelf onmogelijk als programmamanager om het programma te trekken. In dat geval zou er een breder projectteam ingeschakeld moeten worden. Maar dat is erg kostbaar, terwijl we dit programma zo ‘lean & mean’ mogelijk willen houden.”

Successtory of hoofdpijndossier?

Om snel een beeld te krijgen van SSO leggen we je een aantal keuzes voor:

Shutdown Serverruimte Oxxio is …

 1. een successtory of een hoofdpijndossier?
 2. een klassieke PRINCE2 aanpak of flexibel/Agile werken?
 3. ‘New Technology’ of toch nog maar een jaartje Windows XP (weinig innovatie)?
 4. volop een business project of een technisch feestje?

Je maakt de onderstaande keuzes; leg uit!

 OXXIO

 1. Successtory
  “Het programma wordt zeker een successtory. Hierover heb ik geen enkele twijfel.”
 2. Flexibel werken met SCRUM methode
  “Ik ben meer van de pragmatiek dus ik kies voor de flexibele aanpak, maar je ontkomt ook niet aan de principes van PRINCE2. Om het lean & mean te houden kiezen we voor een uitgeklede variant hiervan.”
 3. New Technology
  “We maken absoluut een slag naar nieuwe technologie. Daar hebben we bewust voor gekozen in onze aanpak. Hiermee borgen we een toekomst vaste oplossing en continuïteit van de business processen.”
 4. Technisch feestje
  “Mijn eerste gevoel is een technisch feestje, omdat het een technisch gedreven project is. We doen niet al te veel aan het applicatielandschap zelf. Misschien is het ondankbare van dit project dat als we het goed uitvoeren, de business er uiteindelijk niets van gemerkt heeft. Afgezien van een ‘boost’ in de performance door de inzet van nieuwe hardware.”

Meer projecten

MareVisie voert al vele jaren als externe specialist projecten uit voor Eneco. Komt Eneco de komende tijd in rustiger vaarwater, of verwacht je dat het aantal ICT veranderprojecten alleen maar zal toenemen?

“De komende 10 jaar komt Eneco zeker niet in rustiger vaarwater, ik verwacht dat dat nooit meer gaat gebeuren. Energiebedrijven weten dat als je rustig achterover gaat zitten in je comfort zone, je de strijd gaat verliezen met de concurrentie. Het is noodzakelijk om constant in te spelen op de veranderingen die de toekomst brengt. Voorheen hadden we daarvoor veel tijd. Nu hebben we daarvoor veel minder tijd omdat de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen.

Juist door eerder te anticiperen dan je concurrenten, kan je het verschil maken. Volgens mij is dat inherent aan de huidige energiemarkt. Dat maakt het ook weer extra interessant om in deze sector te werken. “

Kansen voor MareVisie binnen Eneco IT Services?

“Ik denk dat er voor bedrijven die een bijdragen leveren om onze toekomstvisie te realiseren er een kans ligt om daarin een rol te spelen.” MareVisie kan daar mede gezien de mooie resultaten van de afgelopen jaren zeker een bijdrage aan leveren.

Rol voor de toekomst?

“Eneco verandert continu dus ik weet niet welke rol ik in de toekomst zal vervullen. Maar dat maakt niet uit, want ik weet dat er voldoende speelt. Als je er zelf voor zorgt dat je bijblijft met de ontwikkelingen, zowel op je eigen vakgebied als op het gebied van softskills, dan zijn er kansen in overvloed bij Eneco. Hier geldt ook weer: Niet achterover zitten maar met flinke vaart de ontwikkelingen meemaken en blijven investeren in jezelf.

Het wordt verwacht bij Eneco dat de medewerkers zich blijven ontwikkelen. Dat is volgens mij bij MareVisie niet anders. Want ik heb het idee dat de mensen bij MareVisie ook altijd in beweging zijn en de stap vooruit willen maken. Bij de Eneco Groep krijg je die kans.”

Mark Edelbroek – manager Oxxio IT en Eneco IT Services

OXXIOOXXIO