SCRUM Methode

Gemeente Leiden scrumt met MareVisie

Rugby SCRUM toegepast op SCRUM in projectmanagement

Het regende en het was donker. Iedereen kwam met een kletsnatte broek de zaal van de Sterrewacht in Leiden binnen en keek twijfelend om de hoek naar de setting: “Zit ik hier wel goed?”. Alle stoelen en tafels waren aan de kant geschoven en de collega’s die al binnen waren, hadden rugby shirts aan en stonden tegenover een groep sterke mannen en vrouwen.

Scrum op kennisdag gemeente Leiden

Eén van de onderwerpen waar de medewerkers van de gemeente Leiden voor konden kiezen tijdens de Kennisdag op 27 mei 2014 was: “Scrum in projectmanagement & Scrum in rugby”. Scrum is een zeer effectieve en flexibele projectmanagementmethode om in projecten snel resultaat te leveren. Het initiatief voor dit onderwerp lag bij Evert den Hartog en Hans van der Meulen van de gemeente Leiden. Zij benaderden Ralph van Houdt van MareVisie Projectmanagement om gezamenlijk een succes van deze middag te maken.

De kracht van Scrum

De kracht van Scrum zit hem in het doen, ervaren en continue verbeteren. Eerst kreeg men een korte uitleg over de Scrum methode zoals die wordt toegepast in projectmanagement. Vervolgens ging de groep ook praktisch aan de slag met het neerzetten van een échte Scrum, samen met medewerkers van MareVisie en leden van de studenten rugbyclub Thor Delft. De deelnemers kregen uitleg over hun specifieke positie (rol) en er werd direct al fanatiek geoefend. Daarna werd de groep herverdeeld en stonden er 2 teams gereed om in drie stappen het neerzetten van de Scrum te optimaliseren.

Leren door doen, luisteren en feedback geven

Er werd veel gelachen en de twijfelende gezichten van het begin, verdwenen snel. Iedereen pakte haar/zijn rol goed op en luisterende aandachtig naar de feedback. Al snel stond er een stevige Scrum. Na afloop was iedereen het er mee eens en hadden we gezamenlijk ervaren dat:

  • De samenwerking,
  • De kracht van een team,
  • Het belang van de rolverdeling,
  • De kortstondige inspanning inclusief een het competitie element,
  • En de continue verbetering door tussentijdse feedback en evaluatie,

leidt tot resultaat en plezier in het werk. Dit zijn exact de ingrediënten die de kracht van Scrum in projecten en ontwikkeltrajecten weergeeft.

Het was een zeer geslaagde middag. Wat een enthousiasme bij de deelnemers die zowel van de Scrum in projectmanagement als in rugby een basis hebben meegekregen.

De volgende keer wordt er buiten in de regen en modder geoefend!